İmralı'da terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan ile Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan görüşmüştü. Görüşmenin ardından CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Ankara'daki kulis bilgilerini aktardı. Canova, yaptığı görüşmelerde 'Bu bir süreç değil. Bir heyet veya masa kurulmayacak. Bir pazarlık yapılmayacak. Anayasa değişikliği odaklı bir meseleden de bahsetmiyoruz.' denildiğini söyledi. Bu açıklamalar, Türkiye'nin siyasi atmosferinde önemli bir etki yaratıyor.
Canova'nın açıklamalarına göre, İmralı'dan gelen mesajlar Ankara'da yankı buldu. Cumhur İttifakı'nda yapılan nabız yoklamalarında, 'Bu bir süreç değil. Bir heyet veya masa kurulmayacak. Bir pazarlık yapılmayacak.' ifadeleri öne çıkıyor. Bu durum, siyasi partilerin yaklaşımını etkileyecek gibi görünüyor.
İkinci önemli konu, terörsüz Türkiye için silahların bırakılması. İmralı'ya giden ekip, diğer siyasi partileri de ziyaret edecek. Bu ziyaretlerin ardından, o çağrının İmralı tarafından yapılması bekleniyor. Bu durum, Türkiye'nin güvenlik politikaları açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Canova, 'Bence beklenen odur ki Dem Parti'ye şahsi manevra hareketi bırakılıyor.' ifadesini kullandı. Bu durum, TBMM bünyesi altında terörün silah bırakmasına ilişkin ana mesajın güçlendirilmesi açısından önem taşıyor. 'Demokrasi hukuk' teröre karşı durmak olarak tanımlanıyor.
Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder ile görüşmesinden sonra Abdullah Öcalan, 'Pozitif anlamda gerekli ehil sahibim' ifadesini kullandı. Bu kelimenin dikkat çekici olduğu ve öylesine seçilmediği ifade ediliyor. 'Ehilim' kelimesi, İmralı'nın etkisinin kalmadığı yönündeki yorumlara atıfta bulunuyor.
Öcalan, pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak kararlılığın altını çiziyor. DEM'in ana argümanı ise 'İmralı'ya tecrit uygulanıyor, bu kaldırılsın. Sonra barış gelir.' şeklinde. Ancak, tecridin sona erdiği ve görüşmelerin yapıldığı belirtiliyor.
Son 2-3 gündür PKK içinden yükselen sesler, devletin dikkatini çekiyor. İmralı sistemi üzerinden sözde örgüt yöneticilerinin olduğu biliniyor. Bu açıklamalar arasındaki ton farkı, ilerleyen günlerde belirginleşebilir. İmralı'nın yapacağı bir çağrı, bu durumu daha da netleştirebilir.
Sonuç olarak, DEM Parti-İmralı görüşmesinin kodları arasında 'Bu bir süreç değil, masa kurulmayacak' ifadesi öne çıkıyor. Kimin ne dediğinin netleşmesi için zaman bekleniyor. Türkiye'nin siyasi gündemi, bu gelişmelerle şekillenmeye devam edecek.