Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacak yükler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kalkınma Yolu Projesi ile bölgesel bağlantısallığın güçlendirilmesi hedefleniyor. Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) Hükümetlerarası Komisyonu 17. Yıllık Toplantısı'na katıldı.
Bakan Uraloğlu, ihtiyaç duyulan bağlantısallığın sağlanmasında ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem teşkil ettiğini ifade etti. Ulaştırma koridorları, bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme ve potansiyel kalkınma getirileri sağlama konusunda önemli faydalar sağlayacaktır. Bu açıdan bakıldığında TRACECA'nın önemi her geçen gün artmaktadır.
Uraloğlu, “Bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme ve potansiyel kalkınma getirileri sağlama konusunda ulaştırma koridorları zorlu şartların üstesinden gelmenin yanında önemli faydalar sağlayacaktır.” dedi. Bu bağlamda, TRACECA'nın ve TRACECA çerçevesinde yapılacak işlerin öneminin altını çizdi.
Uraloğlu, Türkiye'nin ulaştırma koridorlarına büyük önem verdiğini belirtti. “Hem bölgesel hem de bölgelerarası bağlantısallıkta köprü görevi gören bir ülke konumundayız.” ifadesini kullandı. Türkiye, son 23 yılda ulaştırma ve haberleşme yatırımlarına yaklaşık 290 milyar lira harcadı.
Uraloğlu, “Bu yüzden Orta Koridor ve Almatı-Tahran-İstanbul rotalarının öneminin farkında olarak ülkemizde gerek altyapı gerekse işletme anlamında önemli yatırımlarımız ve çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi. Bu koridorların geliştirilmesine her platformda destek verileceği taahhüt edildi.
Uraloğlu, gelen yüklerin Avrupa’ya devamını planladıklarını aktardı. “Bir yandan da demiryollarıyla kesintisiz bağlantılar kurulmasına çok önem veriyoruz.” dedi. Irak ile gerçekleştirilen Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfezi'nden Avrupa'ya tek bir ulaştırma moduyla bağlantı sağlamayı hedefliyor.
“Bu sayede, Kalkınma Yolu projesi ile Basra Körfezi’nden gelen yükler TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanacaktır.” diyen Uraloğlu, Bulgaristan ile 2. demiryolu sınır kapısının açılması için Mutabakat Zaptı imzalandığını hatırlattı.
Uraloğlu, ulaştırma koridorlarını oluştururken multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına da önem verilmesi gerektiğini belirtti. “Bu rotalarla hedef en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olmalıdır.” dedi. Ulaştırmayı ve sınır geçişlerini kolaylaştırmanın bu hedefe ulaşmada önemli olduğunu vurguladı.
“Ancak günümüzde tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve multimodal taşımacılığın geliştirilmesi konusunda daha da entegre olmamız gerektiğini de vurgulamam gerekir.” diyen Uraloğlu, rekabetçi bir yaklaşım yerine birlikte yürüme yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini ifade etti.
Uraloğlu, Türkiye'nin Özbekistan ile birlikte karayolu geçiş belgelerinin elektronik ortamda teati edilmesini sağladığını belirtti. “Bu e-permit sistemini diğer birçok ülke ile de kullanmaya yönelik görüşmelerimiz devam etmektedir.” dedi. Nihai hedefin belgesiz taşımacılığı tesis etmek olduğunu vurguladı.
Türkmenistan’ın TRACECA’ya katılımını da tebrik eden Uraloğlu, “Türkmenistan’ın aramıza katılması TRACECA’nın üye coğrafyasına stratejik önemde bir katkıda bulunmaktadır.” dedi. Uraloğlu, Letonya’nın gözlemci üyelik talebinin ve Yunanistan’ın gözlemci üyeliğini yenileme talebinin de memnuniyetle karşılandığını ifade etti.
Uraloğlu, TRACECA’nın etkinliğini artıracak reform konusuna da değindi. “Dün gerçekleşen Ulusal Sekreterler Toplantısı sonucunda TRACECA’nın düzenleyici metinlerini reforme ederek Hükümetlerarası Komisyon’un daha etkili çalışmasını sağlama hedefinde aynı yerde durduğumuzu öğrenmek bana memnuniyet vermiştir.” dedi.
Uraloğlu, başarılı işler yapmak için planlama sürecinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Reform sürecinde her konunun ele alınarak bütüncül bir bakış açısıyla planlamalar yapılacağına inandığını ifade etti.