Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli yapay zeka teknolojisi ile 64 bin oltalama saldırısının engellendiğini açıkladı. Siber Olaylara Müdahale Merkezi, son bir haftada 282 milyon erişim isteğini engelledi. Bu başarı, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki kararlılığını ve yerli teknolojilere olan güvenini göstermektedir.
Uraloğlu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından gerçekleştirilen çalışmalara dikkat çekti. Siber güvenliğin artırılması amacıyla yapılan bu çalışmalar, Türkiye'nin siber tehditlere karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlıyor.
Bakan Uraloğlu, USOM'un kritik kurum ve kuruluşları tehditlere karşı uyardığını belirtti. Bu sayede, gerekli önlemler alınarak zararlı bağlantıların tespit edilmesi sağlanıyor. Altyapı seviyesinde erişim engellenerek, internet kullanıcılarının güvenliği artırılıyor.
Uraloğlu, “Zararlı bağlantıların tespitinin ardından yapılan kontroller sonrası altyapı seviyesinde erişim engelleniyor.” diyerek, bu süreçlerin önemine vurgu yaptı. Böylece, siber saldırılara karşı etkili bir savunma mekanizması oluşturuluyor.
USOM merkezi, 2013 yılından bu yana 424 binin üzerinde zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit etti. Uraloğlu, “424 bin 156 adet zararlı internet adresine son bir haftada toplam 282 milyon 33 bin erişim isteği engellendi.” şeklinde konuştu.
Bu rakamlar, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki kararlılığını ve etkinliğini göstermektedir. Uraloğlu, bu tür çalışmaların devam edeceğini ve siber tehditlere karşı sürekli bir mücadele içinde olduklarını belirtti.
Bakan Uraloğlu, yerli yapay zeka teknolojisi ile 64 bin 115 oltalama saldırısının engellendiğini vurguladı. USOM, Türkiye'deki kritik web sitelerinin zafiyetlerini tespit etmek için 7 saat içinde 838 bin 112 siteyi taradı.
Bu tür önlemler, vatandaşların dolandırıcılığa karşı korunmasını sağlıyor. Uraloğlu, “Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapıyoruz.” diyerek, sürekli bir izleme ve kontrol mekanizmasının varlığını ifade etti.
Uraloğlu, yerli ve milli yazılımların siber güvenlikte önemli katkılar sağladığını belirtti. Avcı, Azad ve Kasırga projeleri, ulusal siber güvenlikte örnek teşkil eden çalışmalardır.
Kasırga projesi ile haftalık 130 tarama yapılarak 285 farklı portun zafiyet taraması gerçekleştiriliyor. Bu tür projeler, Türkiye'nin siber güvenliğini artırmak için kritik bir rol oynamaktadır.