Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılı itibarıyla Türkiye'nin deniz ticaret filosunun büyüklüğünü ve gemi denetimlerini açıkladı. 5 bin gemi denetlendi ve 531 milyon ton yük elleçlendi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olduğunu ve önemli su yollarına sahip bir ülke olarak jeostratejik önemini vurguladı. Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde denizciliğe önemli yatırımlar yapıldığını belirtti. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin denizcilikte iyi bir seviyeye geldiği ifade edildi.
Bakan Uraloğlu, denizcilik alanında daha çok çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Ayrıca, hem sektörü hem de kurumları yönetebilme adına ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin daha önce hayata geçirildiğini ve gelecekte de ihtiyaç duyulan düzenlemelerin gerçekleştirileceğini ifade etti.
Geçen sene 193 uluslararası deniz trafiğine açık liman tesisi ile 531 milyon tondan fazla yük elleçlendiğini belirten Bakan Uraloğlu, “71 liman başkanlığımız gemi trafiğini yöneterek vatandaşlarımıza hizmet veriyor.” dedi. Uraloğlu, denizlerde seyir, can ve mal emniyetinin sağlanmasının önemine vurgu yaptı.
Liman başkanlıklarının bu konuda aldığı sorumluluk da vurgulandı. Uraloğlu, deniz ticaretinin gelişmesi için bu tür denetimlerin ve yönetimlerin kritik olduğunu ifade etti. Bu sayede, deniz trafiği daha güvenli hale getirilmektedir.
Dünya ticaretinin yüzde 85’inin deniz yoluyla yapıldığını anlatan Bakan Uraloğlu, “Bir taraftan yolcu taşımacılığı ile ilgili görevlerimiz de var.” açıklamasında bulundu. Bu noktada, denizde taşınan insanların güvenli bir şekilde seyahat etme imkanlarının sağlanması gerektiği ifade edildi.
Bakan Uraloğlu, deniz taşımacılığının önemini vurgulayarak, bu alanda yapılan çalışmaların devam edeceğini belirtti. Deniz ticaretinin büyüklüğü, Türkiye’nin uluslararası alandaki rekabet gücünü artırmaktadır.
Türkiye’nin 2024 yılı itibarı ile dünyanın en büyük 11. deniz ticaret filosuna sahip ülke olduğunun altını çizen Uraloğlu, “Yine sektörümüzde geçen yıl limanlarda 5 bine yakın gemiyi denetledik.” dedi. Uraloğlu, bu başarıda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.
Gemi denetimlerindeki performansın artırılmasının önemine de değinen Uraloğlu, “Gemi sigortaları ile ilgili çalışmamız da Denizcilik Genel Müdürlüğümüzce bu ay içinde bitirilecektir.” açıklamasında bulundu. Türk Bayraklı gemilerin Avrupa Birliği limanlarındaki performansının artırılması için gerekli adımlar atılacaktır.
Denizciliğin yüksek gelirli bir istihdam alanı olmakla birlikte yeterli sayıda kalifiye personel istihdamında sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Uraloğlu, gerekli çalışmaların ilgili birimler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Hizmetlerin dijital ortama taşınması, hem vatandaşlara daha etkili ve hızlı bir hizmet sunmak hem de personeli daha verimli kullanmak amacıyla gerçekleştirilmektedir.
Uraloğlu, “Liman Yönetimi Bilgi Sistemi (LYBS), Seyir İzin Belgesi Sistemi (SİB), Gemi İnsanı Bilgi Sistemi (GİBS) gibi sistemlerimiz üzerinden yapılan işlemlerin online olarak yürütülmesiyle sürecin şeffaf, hızlı ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlıyoruz.” diyerek dijitalleşmenin önemini vurguladı.