Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların gelmemesi nedeniyle güven bunalımı yaşanıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sağlık durumu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bölüneceğine dair dedikodular, yatırımcıları panik satışına yönlendirdi. Borsa İstanbul, düşüş sonrası Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme ve soruşturma başlatılmasıyla dikkat çekti.
Borsa İstanbul’da yaşanan bu gelişmeler, yatırımcıların güvenini sarsarken, BIST 50’de açığa satışa bir günlük ‘yukarı adım’ kuralı getirildi. Bu kural, yatırımcıların açığa satış yaparken hisseyi daha yüksek fiyattan satmalarını zorunlu kıldı. Böylece piyasa üzerindeki baskı daha da arttı.
BIST 100, haftaya düşüşle başladı ve endeks, yüzde 0.28 düşüşle 9.574 puandan günü tamamladı. Küresel borsaların rekorlar kırdığı bir ortamda, BIST 100 yılbaşından bu yana yüzde 2.7 gerileyerek olumsuz bir ayrışma yaşadı. Dolar bazında ise BIST 100, 284 dolardan 263 dolara kadar inerek yatırımcılarına kaybettirdi.
Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun verilerine göre, borsadaki yabancı yatırımcı oranı son bir yılın en düşük seviyesine yaklaştı. Ocak ayının sonunda yabancı yatırımcı oranı yüzde 36.94’e geriledi. Bu durum, yatırımcıların borsa üzerindeki güveninin azalmasına neden oldu.
Borsa İstanbul, Temmuz 2024’ten bu yana gerilerken, aracı kurumlar pozitif beklentilerini koruyor. Ekonomistler, yüksek faiz ve enflasyon ortamı nedeniyle şirket bilançolarında 2025’in ikinci yarısına kadar toparlanma beklemiyor. Kısa vadede belirsizlik, yatırımcıların kararlarını etkiliyor.
Garanti BBVA Yatırım, BIST 100’ün 12 ay içerisinde yüzde 48 yükselmesini bekliyor. “BIST’te yeniden fırsatlar oluşuyor” değerlendirmesi yapıldı. İş Yatırım ise “Borsa İstanbul’da orta vadede iyimseriz” ifadesini kullanarak, kısa vadenin yabancı yatırımcının gelip gelmeyeceğine bağlı olduğunu belirtti.