Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceklerini açıkladı. Ulaşım altyapısına yapılan yatırımların önemi vurgulandı. Bakan Uraloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2025 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması programında konuştu. Ekonomik büyümenin birincil şartının güçlü bir ulaşım altyapısı olduğunu belirtti.
Uraloğlu, “Ulaşım olmadan ticaret olmaz. Yol sayesinde yatırım gelir.” diyerek ulaşımın ticaret üzerindeki etkisini vurguladı. Ulaşım projelerinin, sanayi ve ekonomik kalkınma üzerindeki olumlu etkileri dikkat çekti. Güçlü bir ulaşım altyapısının, ülkenin ekonomik büyümesine katkı sağladığını ifade etti.
Ulaşım altyapısının gelişmesiyle birlikte, sanayi ve istihdamın artacağına dikkat çekti. Uraloğlu, “Bir bölgeye ne kadar güvenli ve hızlı ulaşabilirseniz o bölgede o kadar sanayi gelişir.” dedi. Bu bağlamda, ulaşım projelerinin öneminin altını çizdi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 282 milyar dolar yatırım yapıldığını belirtti. Mega projeler arasında Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi önemli projelerin yer aldığını ifade etti. Bu projelerin, uluslararası ticaret açısından Türkiye’nin önemini artırdığını vurguladı.
Uraloğlu, “Son 23 yılda ülkemizi bölünmüş yollar, otoyollar ve yüksek hızlı demir yolları ile donattık.” dedi. Bu yatırımların, Türkiye’nin ekonomik büyümesine büyük katkı sağladığını belirtti.
Uraloğlu, AK Parti Hükümetleri döneminde Türkiye’nin yıllık ortalama %5,4 büyüme performansı sergilediğini açıkladı. 2002 yılında kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolar iken, 2024 yılında 15 bin doları aşacağını belirtti. 2028’de bu rakamın 20 bin doları geçmesi bekleniyor.
Uraloğlu, Türkiye’nin 2053'te dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer almayı hedeflediğini ifade etti. Bu hedeflerin, ülkenin ekonomik gücünü artırma çabalarının bir parçası olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, Trabzon’un 2024 yılında 1,3 milyar dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan 19. il olduğunu açıkladı. Trabzon’un, Doğu Karadeniz’de en fazla ihracat yapan il olmasının önemine dikkat çekti. Fındık ihracatının büyük bir kısmının Trabzon’dan yapıldığını belirtti.
Trabzon’un, Türkiye’nin kalkınma sürecinde önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Uraloğlu, “Trabzon her zaman ülkemizin kalkınma sürecinin tüm aşamalarında kendine önemli bir rol edinmiştir.” dedi. Bu durumun, Türkiye ekonomisinin küresel ekonomiye geçiş sürecine katkı sağladığını belirtti.
Uraloğlu, Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Dış hatlar gelen yolcu terminalinin açılışının yapıldığını ifade etti. İç hatlar terminalindeki tadilat çalışmalarının da hızla devam ettiğini vurguladı.
2025 yılında tamamlanması planlanan projelerin, Trabzon’un ulaşım altyapısını daha da güçlendireceğini belirtti. Uraloğlu, Türk üreticisinin ihracat kültürünün genişlediğini ifade etti.