Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki turistik Santorini adasındaki yanardağda ani sismik hareket gözlendiği bildirildi. Adada önlemler artırılırken, son dönemdeki sismik hareketin 12 yıl önceki aktiviteye benzediği, şu an endişe verici bir durum olmadığı belirtildi.
Yunanistan’ın Ege’deki Santorini adasındaki yanardağda, son dönemde sismik volkanik hareketlilikte artış gözlendi. Bu nedenle İklim Bakanı Vassilis Kikilias başkanlığında yapılan toplantıda, Santorini Adası’ndaki sivil koruma önlemlerinin artırılması istendi.
Volkanik bir ada olan Santorini’de en son MÖ 1600 yıllarında patlama oldu. Patlama sonrası adanın 73 kilometrekarelik bölümü su altında kaldı. Bu durum, adanın turistik cazibesini etkiledi.
Santorini’den teknelerle ulaşılan, bir kısmının su altında kalmasıyla adadan ayrışan Santorini Kalderası, turistlerin ziyaret ettiği alanlardan biri oldu. Bu bölge, adanın doğal güzellikleri ile ünlüdür.
Prof. Dr. Hakan Yiğitbaşıoğlu’nun Milliyet Arkeoloji’de yayımlanan makalesine göre; Santorini ve yakın çevresindeki birkaç adayı oluşturan volkanik etkinlikler 1 milyon yıl önce başladı. Bu süreç, bölgenin jeolojik yapısını şekillendirdi.
Bazı görüşlere göre, Platon’un söz ettiği Atlantis’in tarifi, Santorini’nin patlama öncesi durumuna benziyor ve efsanede bahsedilen Atlantis burası. Bu durum, adanın tarihi ve kültürel önemini artırmaktadır.
Bodrum-Santorini arası uçuş mesafesi 189 kilometre, feribotla 8 saat sürmektedir. Bu ulaşım seçenekleri, turistlerin Santorini’yi ziyaret etmesini kolaylaştırmaktadır. Adanın doğal güzellikleri ve tarihi kalıntıları, her yıl binlerce turisti çekmektedir.
Son dönemdeki sismik hareketler, adanın turizm potansiyelini etkilememesi için gerekli önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır. Santorini, hem doğal hem de tarihi zenginlikleri ile dikkat çekmektedir.