Bize Ulaşın
 - Logo
  • Son Dakika
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • 3. Sayfa
     - Logo

    Bize Ulaşın

    Türkiye'nin Sivil Havacılık Geleceği: 10 Yıllık Stratejik Yol Haritası

    Türkiye'nin Sivil Havacılık Geleceği: 10 Yıllık Stratejik Yol Haritası
    27.02.2025 16:48
    Türkiye'nin ilk Ulusal Havacılık Şûrası, sivil havacılık sektörünün 10 yıllık stratejik yol haritasını belirledi. 65 proje ile sektördeki hedefler netleşti.

    Türkiye’nin İlk Ulusal Havacılık Şûrası Tamamlandı

    TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL HAVACILIK ŞÛRASI, SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN 10 YILLIK STRATEJİK YOL HARİTASINI BELİRLEDİ. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şûrası’nda alınan kararları açıkladı. 65 proje ile Türkiye’nin sivil havacılık hedefleri netleşti.

    Havacılık Şûrası’nın Önemi

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk Ulusal Havacılık Şûrası’nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şûra, Türk havacılık sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek, sektörün mevcut durumunu değerlendirmek ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek için önemli bir fırsat sundu. Uraloğlu, “Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren, Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık hedefine ulaşmak için 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli projeyi belirledik.” dedi.

    Şûra’da, altyapıdan teknolojik gelişmelere, güvenlikten çevreye kadar birçok önemli konu masaya yatırıldı. Uraloğlu, “Sektörümüzün geleceğine yön verecek kararları alırken, hepimizin ortak aklı ve tecrübesiyle hareket ettik etmeye de devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

    Havayolu Ulaşımındaki Artış

    Uraloğlu, havayolu ulaşımına olan talebin her geçen gün arttığını belirtti. “Zamanın sınırlılığı, insanları daha kısa sürede daha uzak mesafelere seyahat etmeye yöneltti. Havacılık, küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olarak bu ihtiyacı karşılayan en etkili araç konumunda.” dedi. Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunması, havacılık alanındaki potansiyelini artırıyor.

    Uraloğlu, 2002 yılından itibaren yürütülen hava ulaşım politikaları ile Türkiye’nin havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline geldiğini vurguladı. İç hatlarda serbestleşmenin sektördeki önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

    Yolcu Sayısındaki Artış

    Uraloğlu, 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısının 34 milyon olduğunu, 2024 yılında bu sayının 230 milyonun üzerine çıkacağını belirtti. Ayrıca, havayolu işletmelerinin sayısının da önemli ölçüde arttığını ifade etti. “Havayolu, Hava Taksi, Genel Havacılık, Balon, Hafif Hava Aracı işletmeleri ile Yer Hizmeti, Bakım, Eğitim ve Sınav Kuruluşlarımızın toplam sayısını 180’den 678’e yükselttik.” dedi.

    Uraloğlu, Türkiye’nin mevcut durumda 175 hava ulaşım anlaşması ile dünyada en çok hava ulaşım anlaşması bulunan ülkelerden biri olduğunu belirtti. Önümüzdeki 10 yılda bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

    İstanbul Havalimanı’nın Başarısı

    Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın 2024 yılında 80,1 milyon yolcu ağırlayarak Avrupa’da 2. sırada yer alacağını duyurdu. “Kargo ve yük taşımacılığında ise 2024 yılında 1,97 milyon ton yük taşıyarak Avrupa’nın en büyük kargo havalimanı olarak bilinen Frankfurt’u geride bırakacak.” dedi. İstanbul Havalimanı, küresel aktarma merkezi olma konumunu güçlendirmeye devam ediyor.

    Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’na uygulanacak Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Pist Operasyonları’nın 17 Nisan’da hizmete alınacağını belirtti. Bu sistem, havalimanının daha fazla uçuş operasyonu gerçekleştirmesine olanak tanıyacak.

    Teknolojik Gelişmeler ve Yerli Çözümler

    Uraloğlu, havacılık sektöründe teknolojinin hızla geliştiğini ve rekabetin arttığını belirtti. “Yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz yazılım ve cihazlarımızı kullanıyoruz.” dedi. Örneğin, interaktif radar analiz ve data ekranı ile güncel meteorolojik veriler tek ekranda toplanıyor.

    Türk mühendislerince geliştirilen yerli ve milli sivil gözetim radarı “MGR” ile hava trafik yönetiminde önemli adımlar atıldı. Uraloğlu, bu sistemlerin Türkiye sınırlarını aşarak uluslararası alanda da hizmet vermeye başladığını ifade etti.

    10 Yıllık Stratejik Yol Haritası

    Bakan Uraloğlu, Şûra sayesinde sivil havacılık sektörü adına 10 yıllık stratejik yol haritasının temel taşlarını belirlediklerini ifade etti. “Bu stratejik hedefler ve projeler, sadece 10 yıllık bir planın değil, aynı zamanda geleceğe yönelik kararlı adımlarımızın da bir göstergesi olacaktır.” dedi.

    Uraloğlu, sektörün uluslararası arenada söz sahibi olması ve dünyaya yön veren hedeflerine ulaşması için birlikte çalışacaklarını belirtti. “Daha güçlü, daha rekabetçi ve daha yenilikçi bir sivil havacılık sektörü inşa edeceğiz.” şeklinde konuştu.

    Bize Ulaşın

    Kategoriler

    • Son Dakika
    • Politika
    • Ekonomi
    • Dünya
    • 3. Sayfa

    Hakkımızda

     - Logo

    Hızlı Erişim

    • Son Dakika
    • Politika
    • Ekonomi
    • Dünya
    • 3. Sayfa