Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad ilişkilerinin kazan-kazan ilkesi doğrultusunda gelişeceğini belirtti. İki ülke arasındaki işbirliği, ticaret ve altyapı alanlarında yeni fırsatlar sunuyor. Uraloğlu, Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon 2. Dönem Toplantısı'na katıldı ve önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Uraloğlu, Çad’ın başkenti Encemine’de gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye-Çad ilişkilerinin güçlendirilmesi için önemli adımlar atıldığını ifade etti. “Teknik heyetlerimiz, bilim, sanayi ve teknoloji, ulaştırma alanlarında iş birliğini değerlendirdi. İş birliğini sürdürmek ve daha ileri taşımak hususunda mutabık kaldık.” dedi.
Toplantıda, Türkiye’nin Çad ile olan ilişkilerini her alanda kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük bir önem atfettiği vurgulandı. Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılında Çad’a yaptığı ziyareti hatırlatarak, bu tür ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Uraloğlu, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik stratejisinin olumlu sonuçlar verdiğini ve Türkiye-Afrika ticaret hacminin 37 milyar dolara ulaştığını açıkladı. “2003 yılında kıtaya yönelik stratejimizi hayata geçirdiğimiz sıralarda, Türkiye-Afrika ticaret hacminin 5,4 milyar dolar seviyesinde iken 2024 yılına gelindiğinde 37 milyar dolara ulaştığı görülmektedir.” dedi.
Ayrıca, Türk müteahhitlerinin Afrika genelinde üstlendikleri projelerin sayısının 1991’i bulduğunu ve ekonomik büyüklüğünün 96 milyar doları aştığını belirtti. Bu durum, Türkiye’nin Afrika’daki ekonomik etkisini artırmaktadır.
Türk Hava Yolları’nın Afrika’da 62 noktaya uçtuğunu belirten Uraloğlu, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağladığını ifade etti. “THY’nin doğrudan uçuşları sayesinde de iki ülke arasında güçlü ilişkiler ve iş birliği için gerekli altyapı oluşturulmuştur.” dedi.
Uraloğlu, Türk müteahhitlik sektörünün Çad’ın altyapısının dönüşümünde önemli bir rol oynayabileceğini düşündüğünü belirtti. Çad’da bugüne kadar Türk müteahhitlerince üstlenilmiş 24,5 milyon dolar büyüklüğünde bir proje bulunmaktadır.
Toplantıda, Türkiye ve Çad’ın muadil kurumları arasında iş birliğinin geliştirilmesi hususunda mutabık kalındı. Uraloğlu, “Bu kapsamda, Türk Standartları Enstitüsü ile Çad Standardizasyon Ajansı arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanması için çalışmalar yürütülecek.” dedi.
Uraloğlu, ayrıca tarım, sağlık, enerji ve madencilik gibi kritik sektörlerde iş birliğini artırmak için uzlaşıya varıldığını belirtti. “Bu çerçevede, tarım sektöründe geniş kapsamlı bir iş birliği başlatma ve teknik düzeyde ikili platformlarda çalışma yürütülmesine karar verildi.” diye ekledi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dost ve kardeş ülke Çad’ın kalkınmasına destek olmak istediğini belirtti. “Bu çerçevede, toplantıda, TİKA eliyle yürütülen teknik iş birliğinin daha ileri taşınması hususunda mutabakat sağlanmıştır.” dedi.
Çad makamlarının Türkiye Maarif Vakfı’na verdiği destek, iki ülke arasındaki dostluğun önemli bir göstergesi olarak değerlendirildi. Uraloğlu, “İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gündeminde yer alan bütün bu konu ve projeleri Türkiye olarak titizlikle takip edeceğiz.” ifadelerini kullandı.