Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı'nı ulaştırma koridorlarıyla şekillendirdiklerini belirtti. Yeni projelerle ticaretin hızlanması ve sınırların aşılması hedefleniyor. Bakan Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu’nda yaptığı konuşmada, kalkınma yoluyla Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresini mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısaltmayı hedeflediklerini ifade etti.
Uraloğlu, “Çok yakında Irak ile Kalkınma Yolu Projesi’nin nihai anlaşmasını imzalayarak önemli bir eşiği daha aşmayı planlıyoruz” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, burada yaptığı açılış konuşmasında etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kalkınma Yolu Projesi, Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresini mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısaltmayı hedefliyor. Uraloğlu, bu projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgesel ticaretin canlanacağını belirtti. Proje, Irak’ın Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’nı Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya bağlayacak.
Uraloğlu, “Bu çok modlu koridor, ekonomik fırsatlar sunmak ve bölgesel istikrarı güçlendirmek anlamında büyük önem arz ediyor” dedi. Projenin, Türkiye’yi küresel tedarik zincirlerinde bir mihenk taşı haline getireceği vurgulandı.
Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının ekonomik kalkınmayı, küresel ticareti ve ülkeler arası iş birliğini nasıl şekillendirdiğini vurguladı. Ulaştırma altyapısına yapılacak her yatırımın ticaret maliyetlerini azaltacağını ve ekonomik büyümeyi artıracağını belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu forumu bir fikir platformu olarak değil, somut adımların atıldığı bir çalışma sahası olarak görüyor. Uraloğlu, “Gelişmekte olan pazarları küresel ekonomiye entegre eden ekonomik büyümenin kilit bir sağlayıcısı olarak ulaştırma, ticaret ile birbirine sıkıca kenetlenmiştir” dedi.
Son 23 yılda ulaştırma ve altyapıya 290 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Uraloğlu, birçok ilki gerçekleştirdiklerini ifade etti. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı gibi projeler, uluslararası ticaretin yollarını açıyor.
Uraloğlu, “Bu projeler, halkımızın refahını yükselten ve ekonomimizi büyüten adımlardır” dedi. Ayrıca, İstanbul’da düzenlenecek Küresel Ulaştırma Bağlantısallığı Forumu ile İstanbul’un bu konuların tartışıldığı bir merkez haline gelmesi hedefleniyor.
Uraloğlu, ulaştırma sistemlerinin tam kapasiteyle çalışmasının önündeki engellerin aşılması için güçlü bölgesel iş birliklerinin önemine dikkat çekti. “Güçlü ve entegre bir ulaştırma ağı, yalnızca ticareti kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda ekonomik fırsatların daha adil dağılmasını sağlar” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, “Irak ile Kalkınma Yolu Projesi’nin nihai anlaşmasını imzalayarak önemli bir eşiği daha aşmayı planlıyoruz” diyerek, Türkiye’nin jeopolitik ve ekonomik ağırlığını artıracak projelerin devam edeceğini belirtti.